"Čo je pre jedného človeka potravou, pre iného môže byť prudkým jedom..." T.L.Carus
V minulom blogu Môže naša strava ovplyvniť pleť a byť príčinou tvorby akné? Dnes vám prinášame tri chutné a zdravé recepty vhodné pri potravinových alergiách. Recepty sú z knihy Aby strava neškodila, jedlo ako priateľ. Kúpite tu.
POHÁNKOVÉ PALACINKY S OVOCÍM A ČOKOLÁDOU
Palacinky na raňajky sú vhodnou obmenou klasických raňajkových kaší, či cereálií. Ľudia s potravinovými intoleranciami a alergiami sa nemusia tejto pochúťky vzdať. Príprava palacinky je jednoduchá, rozdiel je iba v predpríprave cestíčka, ktoré si môžete zamiešať už večer. Výhodou takýchto palaciniek je, že sú bez lepku, bez vajec a bez mlieky, jednoducho surovín, ktoré sú veľmi častým alergénom.
INGREDIENCIE:
POSTUP:
Pohánkovú múku zmiešajte s ryžovým nápojom na hladké cestíčko a nechajte ho 4 hodiny oddychovať prikryté na kuchynskej linke. Múka sa dobre previaže s tekutinou a preto nie sú potrebné vajcia. Môžete mierne osoliť. Po 4 hodinách upečte na panvici s nelepivým povrchom 4 palacinky. Palacinky natrite malinovým džemom a naplňte nakrájaným ovocím. Preložte ich a posypte nastrúhanou horkou čokoládou a nasekanými orechmi. Ak nechcete palacinky s ovocím, pripravte si ich s tvarohom, alebo na slano s avokádom a zeleninou.
Výživové hodnoty: 461kcal, Sacharidy: 77g, Bielkoviny: 9g, Tuky: 13g
MRKVOVÁ NÁTIERKA
Táto nátierka je netradičná, nepoužíva sa v nej maslo, margarín, ani tvaroh, či syr.
INGREDIENCIE:
POSTUP:
Mrkvu očistite, nakrájajte na kolieska cca1 cm hrubé a varte na miernom plameni cca 10 minút. Mrkva nemá byť rozvarená, ale uvarená „al dente“. Po uvarení zlejte vodu a nechajte trochu vychladnúť. Medzitým nakrájajte najemno cibuľku, petržlenovú vňať. V mixéri rozmixujte mrkvu na pyré, pridajte cibuľku, petržlenovú vňať a dochuťte šťavou z limetky, tahini pastou, soľou, korením a koriandrom. Sezamové semiačka opražte na suchej panvici. Podávajte najlepšie s čerstvým ražným chlebíkom, zeleninou, posypané opraženým sezamom.
Výživové hodnoty: 70 kcal, Sacharidy: 7 g, Bielkoviny: 2 g, Tuky: 3 g
PŠENOVÝ NÁKYP SO SUŠENÝM OVOCÍM A TOFU
INGREDIENCIE:
POSTUP:
Pšeno prepláchnite vriacou vodou, aby sa stratila horká chuť. Uvarte ho podľa návodu, pozor, nerozvarte ho. Sušené ovocie nakrájajte na drobné kúsky, tofu nastrúhajte. Uvarené pšeno a ovocnú zmes zmiešajte. Rozšľahajte vajcia s cukrom a primiešajte do zmesi pšena a ovocia. Zmes zarovnajte do zapekacej misky, ktorú ste vytreli maslom. Pečte v horúcej rúre pri 200 stupňoch Celzia cca 25 minút. Pred podávaním posypte nákyp škoricou a vanilkovým cukrom. Podávajte so slivkovým kompótom.
Výživové hodnoty 431 kcal, Sacharidy: 69,3 g, Bielkoviny: 15 g, Tuky: 11,7 g