Menu
Akcia

CARBON PEEL + MEZOTERAPIA

Muži Ženy
Novinky
11.08.2021

PREDMENŠTRUAČNÝ SYNDRÓM (PMS)

Na úvod by sme chceli objasniť, že všetky naše články sú písané v spolupráci s odborníkmi z daného oboru. Tento článok bol písaný za aktívnej účasti MUDr. Ingrid Valaskej, gynekologičky Inštitútu zdravia a krásy FRAIS. Všetky tu zdieľané informácie sú i napriek tomu poskytované vo všeobecnom zmysle a slúžia na edukáciu v danej problematike. Len lekár, ktorý má možnosť vyšetriť a zhodnotiť na základe anamnézy a iných faktorov váš zdravotný stav, je tou najlepšou osobou, s ktorou sa môžete porozprávať o vašich konkrétnych potrebách a požiadavkách v akejkoľvek oblasti, preto sa s ním vždy porozprávajte pred prijatím akéhokoľvek rozhodnutia týkajúceho sa vášho zdravia.

Čo to vlastne je to PMS?

Kombinácia fyzických a emocionálnych symptómov, ktoré mnohé ženy postihnú po ovulácii cca týždeň alebo dva pred začiatkom menštruácie. Odborníci sa zhodujú, že k PMS dochádza v dňoch po ovulácii, pretože hladiny estrogénu a progesterónu začnú dramaticky klesať, ak nie je žena tehotná. Príznaky PMS naopak zmiznú do niekoľkých dní po začiatku menštruácie, pretože hladiny hormónov začnú opäť stúpať. Niektoré ženy dostávajú menštruáciu bez akýchkoľvek známok PMS alebo len za sprievodu veľmi miernych symptómov. U ostatných môžu byť príznaky PMS také závažné, že je pre nich ťažké vykonávať každodenné činnosti, ako je práca alebo škola. Závažné symptómy PMS môžu byť znakom predmenštruačnej dysforickej poruchy (PMDD). PMS zmizne, keď už nedostanete menštruáciu, napríklad po menopauze. Po tehotenstve sa PMS môže vrátiť, ale môžete mať rôzne príznaky PMS.

Kto má PMS?

Až tri zo štyroch žien tvrdia, že sa u nich v určitom období života prejavia symptómy PMS. U väčšiny žien sú symptómy PMS mierne. Menej ako 5% žien v plodnom veku dostane závažnejšiu formu PMS, nazývanú predmenštruačná dysforická porucha (PMDD).

PMS sa môže častejšie vyskytovať u žien, ktoré:

  • majú vysokú úroveň stresu
  • majú v rodinnej anamnéze depresiu
  • majú v osobnej anamnéze popôrodnú depresiu alebo depresiu

Súvisí PMS s vekom?

Áno. Príznaky PMS sa môžu zhoršiť medzi tridsiatym a štyridsiatym rokom života, najmä v období, keď sa blížite k menopauze, prípadne sa nachádzate v prechode do menopauzy, nazývanej perimenopauza (viac v seriály o menopauze). To platí najmä pre ženy, ktoré sú senzitívne na meniace sa hladiny hormónov počas menštruačného cyklu. Čo spôsobuje náhle zmeny nálady. PMS sa zastaví po menopauze, keď už nedostanete menštruáciu.

Aké sú príznaky PMS?

Príznaky môžu byť pre každú ženu odlišné. Môžete mať fyzické príznaky, ako je nadúvanie či bolesti, alebo emocionálne príznaky, ako napríklad smútok, v „najlepšom“ prípade môžete mať oboje. Príznaky sa môžu tiež meniť počas celého života.

Fyzické príznaky PMS môžu zahŕňať:

  • opuchnuté alebo citlivé prsia
  • zápchu alebo hnačky
  • nadúvanie alebo pocit plynatosti
  • kŕče
  • bolesti hlavy alebo chrbta
  • nemotornosť
  • nižšia tolerancia hluku alebo svetla

Emocionálne alebo mentálne príznaky PMS zahŕňajú:

  • podráždenosť alebo nepriateľské až agresívne správanie
  • pocity únavy
  • problémy so spánkom (príliš veľa alebo príliš málo spánku)
  • zmeny chuti do jedla, ale taktiež aj na jedlo
  • problém s koncentráciou a pamäťou
  • napätie
  • úzkosť
  • depresia, pocity smútku
  • plač bez opodstatnenia
  • výkyvy nálad
  • znížené libido (menší záujem o sex)

Čo spôsobuje PMS?

Vedci nevedia úplne presne zistiť, čo spôsobuje PMS. Zmeny v hladinách hormónov počas menštruačného cyklu môžu hrať svoju rolu. Tieto meniace sa hladiny hormónov môžu postihnúť niektoré ženy viac ako ostatné.

Ako sa diagnostikuje PMS?

Neexistuje presný test na diagnostikovanie PMS. Lekár sa s vami porozpráva o vašich príznakoch vrátane toho, kedy sa vyskytnú a ako veľmi ovplyvňujú váš život.

Pravdepodobne máte PMS, ak máte vyššie uvedené príznaky, ktoré:

  • sa opakujú najmenej tri menštruačné cykly za sebou
  • skončia do štyroch dní od začiatku menštruácie

Zabráňte tomu, aby vám PMS bránilo vo vašich bežných činnostiach:

Niekoľko mesiacov sledujte, aké príznaky PMS máte a aké závažné sú. Zapíšte si svoje príznaky každý deň do kalendára alebo do aplikácie v telefóne. Vezmite si tieto informácie so sebou na návštevu lekára. Spolu ich vyhodnotíte a určí sa na najlepšie možné riešenie.

Ako PMS ovplyvňuje ďalšie zdravotné problémy?

Asi polovica žien, ktoré potrebujú úľavu od PMS, má tiež ďalší zdravotný problém, ktorý sa môže zhoršiť v čase pred menštruáciou. Tieto zdravotné problémy majú s PMS mnoho symptómov a zahŕňajú:

  • depresia a úzkostné poruchy. Toto sú najbežnejšie stavy, ktoré sa prekrývajú s PMS. Príznaky depresie a úzkosti sú podobné PMS a môžu sa zhoršiť pred alebo počas menštruácie
  • myalgická encefalomyelitída/syndróm chronickej únavy (ME/CFS). Niektoré ženy uvádzajú, že sa ich príznaky často zhoršujú tesne pred menštruáciou. Výskum ukazuje, že ženy s ME/CFS môžu mať tiež väčšiu pravdepodobnosť silného menštruačného krvácania a skoršej alebo až predčasnej menopauzy
  • syndróm dráždivého čreva (IBS). IBS spôsobuje kŕče, nadúvanie a plynatosť. Príznaky IBS sa môžu zhoršiť tesne pred menštruáciou
  • syndróm bolesti močového mechúra. Ženy so syndrómom bolesti močového mechúra majú počas PMS väčšiu pravdepodobnosť bolestivých kŕčov

PMS môže tiež zhoršiť niektoré zdravotné problémy, ako je astma, alergie a migrény.

Čo môžem urobiť doma na zmiernenie symptómov PMS?

  1. Doprajte si pravidelnú aeróbnu fyzickú aktivitu počas celého mesiaca. Cvičenie môže pomôcť s príznakmi, ako sú depresia, problémy s koncentráciou a únava.
  2. Väčšinu času si vyberajte zdravé jedlá. Vyhýbanie sa jedlám a nápojom s kofeínom, soľou a cukrom dva týždne pred menštruáciou môže zmierniť mnohé symptómy PMS. Zdravšie sa stravujte.
  3. Doprajte si dostatok spánku. Skúste každú noc spať asi osem hodín. Nedostatok spánku je spojený s depresiou a úzkosťou a môže zhoršiť symptómy PMS, ako je náladovosť.
  4. Nájdite zdravé spôsoby, ako sa vyrovnať so stresom. Rozprávajte sa so svojimi priateľmi, píšte si denník, alebo navštevujte terapeuta. Niektorým ženám tiež pomáha joga, masáž, či meditácia.
  5. Nefajčiť. V jednej veľkej štúdii ženy, ktoré fajčili, hlásili viac symptómov PMS a horšie symptómy PMS ako ženy, ktoré nefajčili.

Aké lieky dokážu potlačiť alebo liečiť symptómy PMS?

Voľne predajné lieky proti bolesti, ktoré si môžete kúpiť vo väčšine obchodov, môžu pomôcť zmierniť fyzické príznaky, ako sú kŕče, bolesti hlavy, chrbta a citlivosť prsníkov. Napríklad: Ibuprofen, Aspirín, MIG, a iné...

U niektorých ženách môže dôjsť k tomu, že užívaním voľnopredajného lieku proti bolesti, tesne pred začiatkom menštruácie sa znižuje množstvo bolesti ale taktiež aj intenzita krvácania počas menštruácie.

Lieky na predpis môžu pomôcť, ak voľne predajné lieky proti bolesti nefungujú:

  • Hormonálna antikoncepcia (HAK) môže pomôcť s fyzickými príznakmi PMS, ale zase môže zhoršiť iné príznaky. Možno budete musieť vyskúšať niekoľko rôznych typov antikoncepcie, kým nájdete ten, ktorý pomáha vašim symptómom.
  • Antidepresíva môžu niektorým ženám zmierniť emocionálne symptómy PMS, keď iné lieky nepomáhajú. Selektívne inhibítory spätného vychytávania serotonínu alebo SSRI sú najbežnejším typom antidepresív používaných na liečbu PMS.
  • Diuretiká (na odvodňovanie) môžu zmierniť príznaky nadúvania a citlivosti prsníkov.
  • Lieky proti úzkosti môžu pomôcť zmierniť pocity úzkosti.

Všetky lieky majú riziká a vedľajšie účinky. Akémukoľvek užívaní liečiv by mal predchádzať rozhovor s lekárom, platí to aj pri voľnopredajných.

Môžem na liečbu symptómov PMS užívať vitamíny alebo minerály?

Štúdie ukazujú, že niektoré vitamíny a minerály môžu pomôcť zmierniť niektoré symptómy PMS. Úrad pre potraviny a liečivá nereguluje vitamíny ani minerálne a bylinné doplnky rovnako ako lieky. Porozprávajte sa so svojím lekárom skôr, ako začnete užívať akýkoľvek doplnok.

Štúdie preukázali pozitívny vplyv nasledovných látok:

  • Vápnik. Vápnik môže prispieť k zníženiu niektorých symptómov PMS, ako je únava, chuť na jedlo a depresia. Vápnik sa nachádza v potravinách, ako je mlieko, syry a jogurty.
  • Vitamín B6. Môže pomôcť s príznakmi PMS, vrátane náladovosti, podráždenosti, zábudlivosti, nadúvania a úzkosti. Vitamín B6 nájdete v potravinách, ako sú ryby, hydina, zemiaky, ovocie (okrem citrusových plodov) a obohatené cereálie.

Nepreukázané výsledky pre účinnosť symptómov PMS:

  • Horčík. Ak máte menštruačné migrény, poraďte sa so svojím lekárom, či potrebujete viac horčíka. Horčík sa nachádza v zelenej, listovej zelenine, ako je špenát, ako aj v orechoch, celozrnných výrobkoch a obohatených obilninách.
  • Polynenasýtené mastné kyseliny (omega-3 a omega-6). Štúdie ukazujú, že užívanie doplnku s 1 až 2 gramami polynenasýtených mastných kyselín môže pomôcť zmierniť kŕče a iné symptómy PMS. Medzi prírodné zdroje polynenasýtených mastných kyselín patrí ľanové semienko, orechy, ryby a zelená listová zelenina.

Aké doplnkové alebo alternatívne lieky môžu pomôcť zmierniť príznaky PMS?

Niektoré ženy uvádzajú úľavu od symptómov PMS jogou alebo meditáciou. Iní hovoria, že bylinné doplnky pomáhajú zmierniť príznaky. Porozprávajte sa so svojím lekárom predtým, ako začnete užívať ktorýkoľvek z doplnkov. Môžu interagovať s inými liekmi, ktoré užívate, takže iný liek nebude účinný alebo spôsobí nebezpečné vedľajšie účinky. Úrad pre potraviny a liečivá nereguluje bylinné doplnky na takej úrovni, ako upravuje lieky.

Niektoré výskumné štúdie uvádzajú úľavu od symptómov PMS s týmito bylinnými doplnkami, ale iné štúdie nie. Mnoho bylinných doplnkov by sa nemalo používať s inými liekmi. Niektoré bylinné doplnky, ktoré ženy používajú na zmiernenie symptómov PMS, zahŕňajú:

  • Čierna rasca. Podzemné stonky a koreň čiernej rasce sa používajú čerstvé alebo sušené na výrobu čaju, kapsúl, piluliek alebo tekutých extraktov. Čierna rasca sa najčastejšie používa na liečbu symptómov menopauzy, a niektoré ženy ju používajú na zmiernenie symptómov PMS.
  • Chasteberry - sušená zrelá čučoriedka. Ženy užívajúce hormonálnu antikoncepciu alebo hormonálnu liečbu na liečbu symptómov menopauzy by nemali užívať čučoriedky.
  • Evening primrose oil – alebo Pupalkový olej. Olej sa odoberá zo semien rastliny a dáva sa do kapsúl. Niektoré ženy uvádzajú, že tabletka pomáha zmierniť symptómy PMS, ale výsledky výskumov to síce nevyvracajú, ale ani nepotvrdzujú.

Vedci pokračujú v hľadaní nových spôsobov liečby PMS. Na klinike Inštitútu zdravia a krásy FRAIS aktuálne testujeme pod záštitou a dozorom gynekologičky výrobok od spoločnosti IOY - GOOD MOOD + PMS, ktorý potláča prejavy predmenštruačného syndrómu (PMS), bolestivú menštruáciu, revitalizuje trávenie a myseľ. Unikátne zloženie zmierňuje bolestivú menštruáciu až o 50%. Do výskumu sa môžete prihlásiť aj vy.

Porozprávajte sa s lekárom, ak vás príznaky obťažujú alebo ovplyvňujú váš každodenný život. Objednať k našej gynekologičke aj za účelom poradenstva v tejto oblasti sa môžete tu: 
02 / 52 444 022
0911 108 741
info@frais.sk ​
online chat 09:00-16:00

Krásny deň Vám praje 
Ivana Bartošová,
marketingová manažérka Inštitútu zdravia a krásy FRAIS

Aktuálne akcie FRAIS

Motiva Day 14.5.

Používate zastaralý prehliadač. Môžete si ho aktualizovať na tejto stránke.

Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies